Historien om båten – Torolf Kroglund om båten, havet og livet

Torolf Kroglund bygget en pram, en liten robåt, under pandemien. Og stilte seg selv spørsmålet; hva er egentlig en båt, dypest sett – utover selve formen? Det ble til boken Historien om båten som kom ut i høst. Den tar for seg tilblivelsen av Kroglunds båt fra skog til hav – men forteller også båtens historie som sådan. Fra de første menneskene migrerte ut fra Afrika til vikingene perfeksjonerte klinkbygde båter og fram til seilskutetidens første globaliserte samfunn. Er det å bygge en båt en vei ut av noe? Hva sier båten om oss – mennesket?

Fartein Horgar er forfatter og seiler, og hans siste bok er en fortelling om et år til sjøs i egen seilbåt.

Kroglund og Horgar møtes her til en maritim samtale. Om båten, havet og livet. Hva symboliserer båten – hvorfor er den hellig? Er det utfarten heller enn den evinnelig gjentatte “reisen hjem” som er det dypeste menneskelige fellestrekket?

SANDEN SCENE • TORSDAG 10.11 • 18:00
PRIS: 0,-
Løs ut fribillett: https://tix.no/nb/bolgen/buyingflow/tickets/18653/
Varighet: ca 45 min uten pause
Aldergrense: Tillatt for alle
Sal: Sanden Scene
Stå/ Sitte: Sitteplasser, unumm.
Arrangør: Bølgen & Kimen Litteraturfestival

Kurs med Kai Jensen i Stavern kystkultursenter

En av norges beste på tauarbeid, Kai Jensen, kommer til SKKS helgen 19. og 20. november.

Muligheten for egenproduserte julegaver som små tyrkermatter, nøkkelringer og makramé.

Varighet 8 timer (4t lørd/4t sønd), pris kr.1500,- inkl. materiell. Kun 10 plasser så førstemann til mølla!

Påmelding via mail til Vipps til SKKS på 771114

En kveld med lokal maritim historie ved Tron Wigeland Nilsen

I forbindelse med kommunens Kulturnattarrangement 12 november kommer Tron Wigeland Nilsen, kjent foredragsholder, blogger, kystkulturentusiast og tidligere avdelingsleder ved Oslofjordmuseet, til kystkultursenteret. Gratis adgang for alle.

Sted: Stavern Kystkultursenter
Tid: 18:00

Åpen dag

Kystlaget Fredriksvern har åpen dag i forbindelse med Norsk fyrhistorisk forenings 25 årsjubileum

Når: Lørdag 20 august kl.11-23
Hvor:

  • Fredriksvern verft
  • Stavernsodden fyr
  • Sjøhistorisk magasin
  • Skur 13
  • Galeiscenen

Åpen dag 20.08.22

COLIN ARCHER HAVNEFESTIVAL 2022

COLIN ARCHER HAVNEFESTIVAL 2022

COLIN ARCHER HAVNEFESTIVAL 2022
Tid: Lørdag 30. juli 12.00-17.00
Sted: Skottebrygga i Larvik

Losskøyta Frithjof II og samarbeidspartnere ønsker besøkende, deltakende skøyter og spesielt inviterte gjester velkommen til havnefestival ved Skottebrygga i Larvik. Seilskøyter fra hele østlandet samles fredag 29.07 på Svenner før de lørdag 30. seiler mot Larvik.

På Indre havn får vi se skøytene i kappseilas, det blir aktiviteter for barn ved Sjøfartsmuseet, det holdes guidede turer i Colin Archers barndomshjem og omvisninger i RS 14 Stavanger. I Sjøfartsmuseet er det åpne utstillinger. Og ikke minst: Direktør på Frammuseet, Geir Kløver holder dagens hovedforedrag i Sjøfartsmuseet.
For i år kan vi glede oss over at Larviks berømte polarskip FRAM har jubileum.

31. oktober 1892, for 130 år siden, gled polarskuta FRAM ned beddingen i Rekkevikbukta i Larvik under stor festivitas. De nærmeste skuelystne fikk seg en iskald dusj da Colin Archers mesterverk traff sjøen. Denne sjøsettingen markerte en ny æra innen norsk maritim historie. Fram må sies å være Norges første havforskningsfartøy. Nansens ferd omfattet både utforsking og forsking under svært tøffe forhold for mannskap, skute og utstyr. Men FRAM holdt mål - og bidro sterkt til Colin Archers rennommé som dyktig båtkonstruktør.

Dette, og mye mer, vil Kløver fortelle om i foredraget.

Arrangementet gjennomføres i et samarbeid mellom Losskøyta Frithjof II, Larvik museum/ Vestfoldmuseene, Tolleroddens venner, Larvik Havn og Svenner fyr kystled. Dette er et eksempel på hvordan frivilligheten i byen jobber sammen med etablerte, lokale aktører og løfter fram vår felles kulturarv.
Det er gratis adgang til alle aktiviteter.

Velkommen til Colin Archer havnefestival i Larvik!